Er du i tvivl om du skal bruge de ekstra kroner på et multimeter der kan måle sand RMS? Så læs videre her, hvor jeg vil forsøge at forklare hvad det betyder, og hvornår det er det rigtige valg (og hvornår du kan spare lidt penge).

Sand RMS eller TRMS/True RMS på engelsk, står for Root Mean Square, som på dansk bedst betegnes Effektiv Værdi.

Blev du klogere? Nej vel.

Lad os gå et skridt tilbage.
Tidligere brugte vi vekselstrøm i den simpleste form, hvor strømmen vekslede i en ren sinuskurve mellem maksimum positiv og maksimum negativ. I takt med forskellige nye teknologier er vi dog begyndt at få enheder der manipulerer strømmen med andre signalformer end den rene sinus-kurve.

Et almindeligt multimeter kan præcist måle spænding (volt) og strøm (ampere) i et AC signal med ren sinuskurve, men ikke mere komplekse signaler, hvor forbruget ikke er lineært.

Hvis vi tager udgangspunkt i dit hus derhjemme, vil du få et (næsten) rent signal ind i dit hus fra kraftværket, og her vil et almindeligt multimeter derfor være præcist.

Hvis du skal måle en spænding på den anden side af en frekvensomformer eller strømforsyning, vil et almindeligt multimeter dog ikke være præcist. Du kan fint bruge det almindelige multimeter til at tjekke om der er spænding, men selve målingen vil være +10% til -40% upræcis.

Det gælder også hvis du skal måle forbruget på en enhed som ikke har et sinusformet forbrug. Her vil visningen også være forkert uden et TRMS multimeter.

Hvilke forbrugere påvirker signalet?

  • Forbrugere der bruger strøm i impulser skal du være opmærksom på. Det kan være:
  • AC/DC strømforsyninger (PC-lader mv).
  • Motorer med variabel hastighed
  • Lys-ballaster