Blog

 1. Ombyg din retroradio til en bluetooth radio

  Vi har en forkærlighed for gamle elektriske apparater. De vidner om spændende opfindelser der har bragt os til den verden vi lever i idag. Men i ligeså høj grad bliver vi imponeret over det håndværk der ligger bag ved apparater før plastikken tog over.

  ...

  Læs mere
 2. Opgrader julelyset med digitale LED Pixels og WLED

  Har du styr på julelyset i år? Eller er du frisk på en opgradering?

  Vi har fyldt lageret godt op med individuelt programmere LED bånd og lyskæder -...

  Læs mere
 3. Fairchild opkøbt af ON Semiconductor

  Den Amerikanske producent af komponenter Fairchild er blevet opkøbt af ON Semiconductor.

  Produktkataloget fra Fairchild fortsætter uændret, og kvaliteten forbliver 100% den samme. Fairchilds partnumre fortsætter, og den eneste forskel for dig er, at Fairchild produkter fra i dag vil blive solgt under ON Semiconductors brand og logo.

  Læs mere
 4. Klar til skolestart med Arduino

  Er du klar til næste års undervisning?

  August er skolernes måned, og vi leverer hvert år masser af Arduino produkter til folkeskoler, efterskoler, gymnasier og universiteter over hele landet.
  Er jeres skole ikke begyndt på Arduino i undervisningen endnu, så er 2019 måske året hvor i skal med på vognen.

  Brug...

  Læs mere
 5. Nu over 2000 løse elektronik komponenter!

  Så nåede vi endnu en milepæl! - nu kan du finde over 2000 løse elektronik komponenter i shoppen!

  Skal du bruge løse komponenter hurtigt? Så kan vi forhåbentlig hjælpe dig. Vi har samlet et udvalg fra de største producenter, og har forhandlet så gode priser hjem, at vi matcher markedsprisen og mere til.

  Se hele udvalget af komponenter her

  Læs mere
 6. Guide: DHT sensorer - DHT11, DHT22, AM2302

  Denne guide beskriver de billige DHT temperatur og fugtsensorer. Disse sensorer er meget simple og langsomme, men perfekte for hobby folk der ønsker at lave simpel data logning. DHT sensorerne består af en kapacitiv fugtsensor og en thermistor. Sensorerne indeholder også en simpel chip, der laver de analoge signaler om til et...

  Læs mere
 7. Ny Raspberry Pi 3 Model B+ med mange opgraderinger

  Raspberry-folkene har endnu engang sendt en ny forbedret minicomputer på gaden. Den nye Raspberry Pi 3 Model B+ byder på flere store opdateringer, heriblandt 64-bit quad-core processor og hurtigere ethernet og WiFi.

  Vi har testet den nye computer, og er helt sikre på du ikke vil blive skuffet over hvor hurtig den er...

  Læs mere
 8. Nyt produkt - Adafruit HUZZAH32 - ESP32 WiFi Feather Board

  Spændende nyhed fra Adafruit! HUZZAH32 er Adafruit's nye produkt i serien af Feather boards - baseret på ESP32 chippen. På boardet er der pakket en række funktioner: USB-til-Seriel konverter, automatisk bootloader reset, Lithium-batterilader, og næsten alle GPIO benene fra chippen er trukket ud, så du kan bruge den med alt tilbe...

  Læs mere
 9. Termistor - Mål temperatur med en modstand!

  En termistor er en termisk modstand - en modstand der ændrer værdi efter temperaturen. Teknisk set er alle modstande thermistorer. Deres værdi ændres en smule ved temperaturændringer, dog så lidt at det ofte ikke kan måles. Thermistorer er designet til at ændre modstanden meget mere efter temperaturen, og værdien er derfor nemmere at måle.

  Der er to typer thermistorer, NTC (negativ temperatur coefficient) og PTC (positiv temperatur coefficient). Typisk bruges NTC til temperaturmåling, og PTC til auto-reset sikringer - men PTC kan også sagtens bruges til temperaturmålinger.

  Thermistorer har en række fordele i forhold til andre temperatursensorer som de analoge TMP36, digitale sensorer som DS18B20 og thermocouples:

  • Meget billigere end ovenstående typer
  • Nemmere at gøre vandtætte, da det bare er en modstand
  • Virker med alle spændinger (digitale sensorer kræver 3V eller 5V
  • Sammenlignet med en thermocouple, skal du ikke bruge en forstærker til at måle temperaturen. Du kan bruge en microcontroller direkte
  • Kan være meget præcise. Denne 10K ohm 1% thermistor kan måle ned til ±0.25ºC præcision
  • Svær at ødelægge. Simpel og meget pålidelig

  På den anden side kræver de lidt mere arbejde i forhold til at beregne målingerne om til en temperatur. Uden en digital-til-analog konverter, vil du også være bedre stillet med en digital sensor.

  Forbindelse af føleren

  Vores 10K thermistor har ledninger der kan stoppes direkte i et breadboard. Du kan selvfølgelig også lodde dem og klippe dem af i en længde der passer dig. Da det er en modstand, skal du være opmærksom på, at den samlede modstand (der er også modstand i ledningen) ændrer sig når du klipper af ledningen. Denne 10K ohms thermistor har dog så høj en modstand i selve føleren, at den samlede modstand ikke vil ændre sig meget.

  For at måle temperaturen skal vi måle modstanden. En microcontroller kan dog ikke måle modstanden direkte, så vi er nød til at sende en spænding gennem modstanden, og måle hvilken spænding vi får retur. Det gør vi ved at forbinde føleren med en fikset modstand, og måle spændingen i midten. Når modstanden ændres, ændres spændingen også.

  Hvis den faste modstand er 10K, og vi kal...

  Læs mere
 10. Forskellen på DC, Servo og Stepmotorer

  Er du i tvivl om hvilken motortype du skal bruge til dit projekt, så læs denne artikel der beskriver forskellen på de 3 motortyper: DC, servo og stepper.

  DC Motor

  DC (Direct Current) motorer har to ledninger, plus og minus. De roterer kontinuerligt i samme hastighed når der tilsluttes spænding. De fleste DC m...

  Læs mere